W Polsce mała, często rodzinna gastronomia cieszy się ogromną popularnością, głównie z uwagi na to, że ma ciekawą ofertę, jedzenie jest zdrowe i smaczne, jak również dopasowane do potrzeb osób mających różne gusta. W przeciwieństwie do dużych, sieciowych lokali, mała restauracja lub bar może oferować kuchnię lokalną, dania przygotowane chociażby z produktów pochodzenia ekologicznego. Co jest niezbędne do tego, abyśmy mogli otworzyć własną gastronomię?
Prowadzenie własnej, lokalnej, małej gastronomii to dla osób, które interesują się gotowaniem często spełnienie marzeń. Podróżując po Polsce bardzo często trafiamy na takie lokale, które serwują przepyszne jedzenie, ale również napoje, desery, oferują produkty regionalne.
Założenie własnej restauracji czy baru, wymaga jednak odpowiedniego zaplecza, wyposażenia restauracji, jak również lokalu. Niezbędne będą również odpowiednie środki finansowe.
Jaki lokal dla małej gastronomii?
Podstawową kwestią jest przede wszystkim lokal. Powinien być on w takiej lokalizacji, która zapewni nam napływ klientów, jak również łatwy dowóz. W zależności od tego, jaki rodzaj gastronomii prowadzimy, musimy również dopasować wielkość lokalu.
Lokal musi:
– mieć przestrzeń dla gości, o ile nie oferujemy jedzenia wyłącznie na wynos,
– posiadać przestrzeń magazynową, socjalną, sanitarną,
– posiadać przestrzeń kuchenną,
– spełniać wszystkie standardy budowlane, jak również wymagania Sanepidu.
Jakie wyposażenie dla gastronomii?
Otwierając małą gastronomię, zdecydowanie musimy posiadać takie wyposażenie, jak:
– większy sprzęt kuchenny do przygotowania posiłków,
– lodówki, chłodziarki, zamrażarki, lady wystawowe,
– drobny sprzęt AGD,
– stoły ze stali nierdzewnej,
– meble restauracyjne dla gości,
– profesjonalny sprzęt sprzątający.
Całe wyposażenie powinno być dobrej jakości. W przypadku wyposażenia typowo kuchennego, warto inwestować w meble ze stali nierdzewnej, które są odporne na uszkodzenia, korozję, estetyczne i wyjątkowo proste w utrzymaniu czystości.
Jak wybrać dostawców dla restauracji?
Przede wszystkim warto szukać lokalnych dostawców mięsa, warzyw, owoców, a także napojów. Dzięki temu możemy przygotować dania, które będą smaczne, będą odpowiadać potrzebom naszych gości, jak również będą się wyróżniać na tle konkurencji.
Warto pamiętać, że dobrej jakości produkty pozwolą na przygotowanie dań, dzięki którym nasza gastronomia będzie chętnie odwiedzana.